1 2 3 4 5

Långbro Park

Kommunikation

Buss och tunnelbana:
Busshållplatserna Långbroparken och Fredrika Bremers gata trafikeras bl.a. av:
• Linje 173 mot Älvsjö
• Linje 173 mot Skärholmen
• Linje 163 mot Kärrtorp
• Linje 163 mot Bredäng
• Linje 144 mot Gullmarsplan

Tunnelbanestationen Fruängen är en ändhållplats för röda linjen.
Se Storstockholms Lokaltrafik (SL) för detaljer.

Parken och dess historia

Långbro är en bevarad hemlighet som håller på att vakna. Idag är Långbro ett av Stockholms vackraste parkområden som nu förnyas och vitaliseras. Sekelskiftesbyggnaderna, som stadsmuseet bedömt att de har ett stort kulturhistoriskt värde, bevaras och rustas upp, huvudsakligen för bostadsändamål.
Ett stort arbete läggs ner att bevara den vackra parken som även i fortsättningen ska utgöra det dominerande inslaget i området. Parken Långbro park är delvis inspirerad av den engelska promenadkulturen från de engelska parkerna, men har också lånat en hel del från den tyskromantiska parkstilen som var mycket populär i Sverige på den tiden.
Man planerade parkvägar som små skogspromenader – från den kultiverade parken med sina luftiga trädgrupperingar, gick man in i den vilda skogen och tvärtom. Den kultiverade parkens tydliga stuktur ansågs viktig i rehabiliteringen av de psykiskt sjuka. 1902 köpte Stockholm stad 56 tunnland skogsmark i Brännkyrka socken. På denna obebodda plats, långt från tätorten, ville man bygga ett nytt stort sinnesjukhus, Långbro sjukhus. 1909 stod sjukhuset klart att användas med 640 platser delat på en mans- och en kvinnoavdelning. Det var i bruk ända fram till slutet av 1980-talet då den förändrade synen på psykvård gjorde att de stora sjukhusen lades ner. 1998 såldes allt till JM Byggnads AB.
Området omgärdades av jordbruksmark och institutionsområdet bildade ett eget litet självförsörjande samhälle. Här fanns odlingar, stora växthus och drivbänkar som försåg de intagna och anställda med frukt och grönsaker. Parken ser i stort sett likadan ut i dag som den gjorde vid sekelskiftet. 

Historia2 Historia1

Långbro värdshus

Långbro värdshus erbjuder lunch, brunch och middag samt goda drycker i baren. Långbros julbord för större grupper går att beställa för avhämtning från Restaurang Asplund. Bakfickan/trädgårdscafét har öppet sommartid och erbjuder nybakta kakor, bullar, enklare maträtter, smörgåsar, varm choklad, kaffe, öl och vin. www.langbrovardshus.se

Vardshus1 Vardshus2

Felanmälan/journummer:

Akut felanmälan: 08-657 64 00

Hissjour: 08-618 01 80

Kundtjänst Elektrolux: 08-710 20 21Hitta till oss